Hírek, változások, események

Kónya: a bírói szerep újragondolására lehet szükség a büntetőperekben

Budapest, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - A bírói szerep újragondolásának és egy modellváltásnak a lehetőségét vetette fel a Kúria elnökhelyettese és a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a napokban egy magyar és amerikai büntetőjogászok részvételével tartott szakmai tanácskozáson, Budapesten. A büntetőeljárás reformjának lehetséges útjairól szóló rendezvény felkért előadója Kónya István és Bánáti János volt.

    Kónya István, a Kúria elnökhelyettese az MTI érdeklődésére elmondta: álláspontja szerint a büntetőperek hatékonysága érdekében a bírói szerep újragondolása lehet szükséges.
    Miközben az Egyesült Államokban heteken belül bíróság elé kerül egy moziban lövöldöző többszörös gyilkos, Magyarországon évekig húzódhatnak a sokkal egyszerűbb megítélésű és kisebb súlyú ügyek is. De nem kell ilyen messzire menni, hiszen Norvégiában a tömeggyilkos Breivik ügye egy év alatt jogerősen lezárult - mondta a több évtizedes büntetőbírói gyakorlattal rendelkező szakember, aki szerint valami "hibádzik" a magyar büntetőeljárással, és ezért nemcsak szabad, de indokolt is körbenézni, hogy a nálunk eredményesebb országokban azt hogy csinálják.
    Kónya István kifejtette: a jelenlegi szabályozás olykor ellentmond a büntetőperben a bírótól elvárható független, az ügyre felülről rátekintő, semleges attitűdnek. Ezen változtatni kellene oly módon, hogy valóban a vád és védelem feladata és felelősége legyen a terhelő, illetve mentő bizonyítékok összegyűjtése. 
    Hozzátette, hogy ehhez nem csupán a bizonyítás, de a hatályon kívül helyezés szabályait is indokolt megváltoztatni. Ugyanis jelenleg az elsőfokú bírák nemcsak az évtizedes megszokásokat követve tartják kézben a perbeli bizonyítást, hanem azért is, mert ha egy ügy nincs lehetőség szerint a legteljesebben körüljárva, akkor a felsőbb bíróságok a hatályos szabályozás alapján megalapozatlanság miatt megsemmisítik a döntést és új eljárásra utasítják az elsőfokú bíróságot. Ez pedig a legsúlyosabb szakmai kritika, ami egy bírót érhet, hivatali megítélését is kedvezőtlenül befolyásolhatja.
    Miközben a hatályos büntetőeljárási törvény alapvető rendelkezései félreérthetetlenül rögzítik, hogy "a büntetőeljárásban a vád, a védelem és az ítélkezés egymástól elkülönül", továbbá, hogy "a vád bizonyítása a vádlót terheli", s "a bíróság feladata az igazszolgáltatás", addig a törvény bizonyítási és felülbírálati szabályai a felderítetlenségért való felelősséget és következményeit a bíróra hárítják - mondta a szakember.
    Úgy véli, a jelenlegi büntetőeljárási törvény további "kozmetikázása" helyett annak koncepcionális megújítása lehet célravezető, ezért az elnökhelyettes támogatja az Országos Bírósági Hivatal elnökének e tárgyban kifejtett erőfeszítéseit, és örömmel merít minden olyan külföldi példából, amely forrása lehet egy bíróbarát, a társadalom elvárásait és a szakma követelményeit hatékonyabban szolgáló, korszerű perrend megalkotásának. Ehhez komoly segítséget nyújthat a Kúria büntető kollégiumában működő joggyakorlat-elemző csoport, amely a hatályon kívül helyezéseket vizsgálja.
    Kónya István hozzátette, hogy jövőre létrejöhet a büntetőeljárás megújítását segítő joggyakorlat-elemző csoport.
    Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI érdeklődésére leszögezte: modellváltásra van szükség a magyar büntetőeljárásban, mert a jelenlegi senkinek se jó.
    Kifejtette: a bíráknak a bizonyításban rendkívül aktívan kell részt venniük, ami olykor kétségessé teheti a bírói pozíciótól elválaszthatatlan pártatlanságot. Ugyanakkor az eljárás alá vont személyeknek nem egyszer azzal kell szembesülniük, hogy a más jogállamokban az ő érdekeiket szolgálójogintézmények kifejezetten "visszafelé sülnek el". Példa erre a tárgyaláshoz való jog, amelynek eredeti értelme az, hogy aki vitatja az ellene emelt vádat, az bíró előtt egy bonyolult, költséges eljárásban kísérelhesse meg bizonyítani ártatlanságát. Ez azonban a magyar eljárásban gyakorlatilag kötelezettség, holott a vádlottak jelentős részének nem ez az érdeke, hanem hogy minél gyorsabban és fájdalommentesebben legyenek túl az ügyön.
    Hozzátette, ebből a szempontból is tanulságos, hogy az Egyesült Államokban a büntetőügyeknek kevesebb mint 10 százaléka kerül esküdtszéki tárgyalásra, a veszélyes bűnözők súlyos cselekményei. Ám az ügyek tíz- és százezreiben olyan közlekedési vagy kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekményt, okirat-hamisítást kell érdemének megfelelően elintézni, amelyet sem súlya, sem bonyolultsága miatt nem indokolt bírósági útra terelni, ha a vád és a védelem képviselői meg tudnak egyezni az ügy mindkét fél számára elfogadható lezárásában, amit egyébként bírónak kell jóváhagynia. Ez az érdeke az "ügyekben fuldokló" bíróságnak, a botlásától minél hamarabb szabadulni igyekvő, nem kifejezetten bűnöző típusú elkövetőnek és nem utolsósorban az adófizetőknek - mondta a szakember.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. december 2., vasárnap 11:02A munkáltatói jogutódlás eltérő uniós és hazai szabályozására hívja fel a figyelmet a Deloitte

Budapest, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Eltérő jogi védelemben részesülnek a július óta hatályos új Munka törvénykönyvében (Mt.) azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója egy gazdasági egység átruházása folytán változik meg, és azok, akiknél például két társaság összeolvadása miatt állt be munkáltatói jogutódlás. Az új gyakorlat az uniós irányelveknek csak részben felel meg, amely akár Magyarország kötelezettségszegési eljárásban történő elmarasztalásához is vezethet - hívja fel a figyelmet MTI-hez eljuttatott közleményében a Deloitte.

    A könyvvizsgáló és tanácsadó cég kiemeli: az új Mt. szakít a munkáltatói jogutódlás kialakult rendszerével. Fenntartja a megkülönböztetést a jogszabályon és a gazdasági egység átszállásán alapuló jogutódlás tekintetében, azonban csak az utóbbi esetkört szabályozza a munkáltató személyében bekövetkező változás fejezetcím alatt. 
    Így a munkavállalók tájékoztatására vonatkozó, az átadó vagy átvevő munkáltatót terhelő kötelezettséget csak a jogügyleten alapuló változás esetén írja elő. 
    A közleményben Szarvas Júlia, a Deloitte Legal hálózathoz tartozó ügyvédi iroda ügyvédje kiemeli: a korábbi Mt. rendelkezései a munkáltató személyében bekövetkező változás két esetkörét különböztették meg. 
    A jogutódlás megvalósulhatott jogszabály alapján (például átalakulás, így egyesülés vagy szétválás) vagy egy gazdasági egység (például egy üzem) adásvétele vagy egyéb hasonló jogügylet eredményeként. A jogutódláskor fennálló munkaviszonyokból eredő jogok és kötelezettségek mindkét esetben átszálltak a jogelődről a jogutód munkáltatóra. Ugyancsak előírta a jogszabály a jogelőd és a jogutód számára a munkavállalók érdekképviseletének vagy a képviselőikből alapított bizottságnak a tájékoztatását, legkésőbb a jogutódlást megelőzően tizenöt nappal.
     A tájékoztatásnak ki kellett terjednie a jogutódlás (tervezett) időpontjára, okára és a munkavállalókat érintő jogi, gazdasági és szociális következményeire. Ezen felül konzultációs kötelezettség is terhelte a munkáltatókat a munkavállalókat érintő tervbe vett egyéb rendelkezésekről.
    Ez a korábbi szabályozás összhangban volt a vonatkozó közösségi joganyaggal.
    Szarvas Júlia szerint bár az új Mt. szintén kimondja az európai irányelvnek való megfelelést, vitatható, hogy ez ténylegesen meg is valósul-e. Az irányelv értelmében ugyanis a korábban hatályos magyar szabályozással egybehangzóan, az általános jogutódlás körében is szükséges a munkavállalók jogait védő rendelkezések érvényre juttatása. Az új Munka törvénykönyve ezzel kifejezetten ellentétes álláspontra helyezkedve, a jogszabályon alapuló jogutódláshoz nem írja elő különleges munkajogi garanciák alkalmazását.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. december 3., hétfő 4:52Megszökött egy elítélt a márianosztrai börtön külső munkahelyéről

 Budapest, 2012. november 27., kedd (MTI) - Megszökött egy rablás miatt elítélt férfi hétfő este a Márianosztrai Fegyház és Börtön egyik külső munkahelyről - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodája kedd reggel az MTI-vel.

    A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a szökött rab neve Lázár György, 30 éves tatai lakos. Egy dorogi, elítélteket is foglalkoztató üzemből szökött meg hétfőn este hét és nyolc óra között, eddig ismeretlen módszerrel. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elítéltet és országos elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.
    A (BVOP) sajtóirodájának információi szerint az először elítélt férfi fogva tartása alatt nyolcszor részesült jutalomban jó munkavégzése miatt, fenyítést pedig egyszer sem szabtak ki rá. 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. november 27., kedd 11:49Rendőrökre támadtak Hatvanban - Már hat ember van előzetes letartóztatásban

Eger, 2012. november 26., hétfő (MTI) - Az eljáró bíróság már hat embert helyezett előzetes letartóztatásba azt követően, hogy múlt csütörtökön rendőrök és egy mintegy negyven fős csoport összecsapott Hatvanban - tájékoztatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-t.

    Egy férfit hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, öt ember ellen pedig csoportosan elkövetett garázdaság a vád - közölte Soltész Bálint.
    A főkapitányság pénteken azt közölte: hat embert vettek őrizetbe azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak.
    A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le - tették hozzá.
    Soltész Bálint az MTI-nek korábban azt mondta: a mintegy 40 fős csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.
    A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt várja az ügyészségtől, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a múlt héten csütörtökön Hatvanban történtek ügyében - olvasható a jogvédő szervezet hétfői közleményében. A TASZ a Független Rendészeti Panasztestület eljárását is kezdeményezi az alapjogsértő rendőri intézkedés megállapítására.
    Dénes Balázs, a TASZ elnöke szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentést tesznek, mert meglátásuk szerint a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat, illetve vétlen járókelőket. 
    Dénes Balázs felidézte, hogy tudomásuk szerint egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, majd az eset információik szerint sorozatos rendőrattakokba torkollt, amelyek során nőket, gyerekeket és idős embereket vertek meg a rendőrök. Állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, illetve a sértetteken szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai - mondta a jogvédő.
    A rendőrség szerint viszont "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a TASZ tájékoztatásában.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. november 26., hétfő 19:20Folytatódik az új Ptk. tárgyalása

Budapest, 2012. november 21., szerda (MTI) - A jövőre életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitájának lezárásával folytatja munkáját az Országgyűlés e heti háromnapos ülésének végén. A Ház ma másik napirendi pontként a Bethlen Gábor Alapot érintő módosításokat tárgyalja.

    A parlament ülése reggel kilenc órakor kezdődik, a képviselők - napirend előtti felszólalások nélkül - rögtön az új Ptk.-t kezdik tárgyalni. A kabinet július 11-én nyújtotta be a törvénykönyvről szóló javaslatot, amelyet a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozott ki. A kormány korábban az előterjesztés újdonságai között említette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a javaslatba. Emellett az előterjesztés pontosítja például a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályait is.
    A törvénykönyv általános vitáját három ülésnapra osztották szét, a képviselők először szeptember 26-án, majd október 3-án mondhatták el véleményüket, az általános vita utolsó felvonását azonban a Fidesz-frakció kérésére elhalasztották.
    Az azóta eltelt időben a KDNP-frakció a bejegyzett élettársakra vonatkozó szabályok elhagyását kérte. Módosító javaslatukban ezt egyebek mellett azzal indokolták, hogy a családok védelméről szóló törvény rendelkezései fogalmilag ellentétben állnak a bejegyzett élettársi kapcsolattal.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. november 21., szerda 2:22Előzetes letartóztatásba került a pécsi anyagyilkos

Pécs, 2012. november 18., vasárnap (MTI) - Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság vasárnap azt a férfit, aki megölte az anyját a baranyai megyeszékhelyen.

    Hajdu István, a bíróság elnöke újságíróknak elmondta, hogy az emberöléssel gyanúsított 44 éves B. Gábor letartóztatását jogerősen egy hónapra rendelték el. Az indoklás szerint a nagy tárgyi súlyú, öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény miatt fennáll a szökés, elrejtőzés és a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésének veszélye.
    Szentirmai Ágnes, a gyanúsított védője azt közölte: védence tagadja, hogy megölte volna az anyját. 
    A mentők pénteken értesítették a rendőrséget arról, hogy Pécsen, a Makár-tető dűlő egyik házában holtan találtak egy 71 éves asszonyt. A helyszíni szemle adatai és az elsős orvos szakértői vélemény szerint a nő bántalmazás következtében halt meg.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weboldalon.

MTI 2012. november 18., vasárnap 10:19Ab-döntés - TASZ: a szabálysértési eljárásokat meg kell szüntetni

Budapest, 2012. november 13., kedd (MTI) - A Társaság a Szabadjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet szerint az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatának eredményeképpen meg kell szüntetni a megbírságolt hajléktalanok ellen folyó eljárásokat.

    Az Ab kedden ismertetett határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra használatát. A testület megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására.
    Dénes Balázs, a TASZ elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a szervezet régóta hangoztatja, hogy az eddigi szabályozás súlyosan sértette az emberi méltósághoz és szabadsághoz való jogot, kriminalizálta a szegénységet, valamint ellentétes volt a jogbiztonság követelményével, ezért üdvözlik az Ab döntését. Kiemelte, hogy azokat a folyamatban lévő eljárásokat, amelyek nyomán a most megsemmisített rendelkezések szerint bírsággal sújtják a hajléktalanokat, meg kell szüntetni. 
    Az Alkotmánybíróságról szóló törvényből a civil szervezet elnöke szerint az következik, hogy az Ab akkor járt volna el helyesen, ha elrendeli a már befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát. Így lehetőség nyílt volna arra, hogy hazai fórumon - perújítás keretei között - orvosolják az alapjogsérelmet - közölte Dénes Balázs... 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. november 13., kedd 20:33Megöltek egy nőt Pesterzsébeten

Budapest, 2012. november 12., hétfő (MTI) - Megöltek egy nőt a főváros XX. kerületében vasárnap este - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő hajnalban a honlapján.

    A tájékoztatás szerint a pesterzsébeti Dobos utca egyik családi házának udvarán késő este találtak egy holttestet. A helyszíni szemlén megállapították, hogy a nő bűncselekmény áldozata lett.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. november 12., hétfő 5:49Gyermekgyilkosság - Szombaton temetik Kaposváron a felsőmocsoládi kisfiút

Kaposvár, 2012. november 6., kedd (MTI) - Szombat délután Kaposváron, a Keleti temetőben vesznek végső búcsút Szita Bencétől, a múlt hétfőn eltűnt, majd szombaton holtan megtalált 11 éves felsőmocsoládi kisfiútól.

    Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedd este azt is elmondta, mivel a kisfiú családja arról tájékoztatta őket, hogy nagyon sokan jelezték részvételi szándékukat, arra kérték a rendőrséget, hogy legyenek a segítségükre a forgalomirányításban. Hozzátette: a temető parkolójában száz autónak tudnak helyet biztosítani. A sírkertbe három bejáraton is be lehet majd menni.
    Az ügyvezető szerint legkevesebb ezren vesznek majd részt a temetésen, ezért minden kollégája ott lesz, hogy segítsen.
        A rendőrség Bence nevelőapjának volt élettársát, a 47 éves P. Erikát és két kaposvári hajléktalant, az 57 éves B. Józsefet és a 41 éves K. Józsefet gyanúsítja az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal. A Kaposvári Törvényszék vasárnap mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezte.
    P. Erika először tagadta a bűncselekmény elkövetését, kedden azonban (...)

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. november 6., kedd 19:57Új törvény készül a Magyar Vöröskeresztről

Budapest, 2012. október 28., vasárnap (MTI) - Új jogszabály készül a Magyar Vöröskereszt működéséről. A törvénytervezetet szombaton tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati honlapon, megkezdve a társadalmi vitát az előterjesztésről, amely kiemelt jogi státust biztosítana a szervezetnek.

    Az Emmi az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a kormány a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére - elismerve a humanitárius jog fontosságát, valamint a szervezet hosszú ideje folytatott kiemelkedő tevékenységét - új törvénnyel szabályozza a Magyar Vöröskereszt működési környezetét.
    A tárca szerint az eddigi, csaknem húsz éve hatályos törvény felülvizsgálata időszerű volt, mert a mára elavulttá vált szabályozás nincs tekintettel a megalkotása óta eltelt időszak során bekövetkezett történeti, társadalmi, gazdasági és jogi változásokra.
    A törvénytervezet a nemzetközi jogban vállalt állami kötelezettségeknek megfelelően - követve a szervezetre vonatkozó nemzetközi ajánlásokat - köztestületi formában kiemelt jogi státust biztosít a Magyar Vöröskeresztnek - olvasható az Emmi közleményében. 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. október 28., vasárnap 13:07Megkezdődött a gyermeke meggyilkolásával vádolt nyíregyházi nő büntetőpere

 Nyíregyháza, 2012. október 24., szerda (MTI) - Megkezdődött szerdán a Nyíregyházi Törvényszéken annak a nyíregyházi asszonynak a büntetőpere, aki a vád szerint tavaly novemberben az otthonában megfojtotta kétéves kislányát, majd önmagával is végezni próbált.

    Bálint Tibor tanácsvezető bíró erkölcsi okra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el, így azon a sajtó képviselői nem lehettek jelen.
    A 37 éves asszonyt 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével vádolja a megyei főügyészség.
    A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint a kislány a terhesség 30. hetében, 2009 januárjában született meg. A gyermek a születése után három hónapig kórházi kezelésre, gondozásra szorult egészségi problémái miatt. Az orvosok később megállapították, hogy a kislány autoimmun betegségben szenved, illetve a testsúlya sem volt kielégítő. A gyermek betegsége az asszonyból depressziót váltott ki. A nő kilátástalannak vélte az élethelyzetét, ezért elhatározta, hogy megöli magát és gyermekét. 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. október 24., szerda 10:30Négy betörőt fogott a rendőrségi nyomkövető kutya Szabolcsban

Nyíregyháza, 2012. október 24., szerda (MTI) - Négy betörőt fogott el egy rendőrségi nyomkövető kutya Gávavencsellőn - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-vel.

    Fedor Rita elmondta: a Henrik nevű németjuhász az egyik házban elkövetett betörés után eredt az elkövetők nyomába, és meg is találta a gyanúsítottakat, két 22 éves és két 17 éves helyi, illetve paszabi lakost, akik ellen a rendőrség büntetőeljárást indított.
    A négy férfi hétfőn éjjel tört be egy gávavencsellői házba, ahol különböző élelmiszereket, szeszes italokat csomagoltak össze, hogy azokat ellopják. A tulajdonos megzavarta őket, így elmenekültek a helyszínről, ahonnan magukkal vittek egy mobiltelefont, annak töltőjét, illetve a ház gazdájának iratait.
    A rendőrök a betörők felkutatásához alkalmazták a nyomkövető kutyát.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. október 24., szerda 11:46Az autópálya-kezelő elnézést kér egy téves pótdíjfizetési felszólítás miatt

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - Visszavonja a pótdíjfizetési felszólítást és elnézést kér az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) attól a gépjármű-tulajdonostól, akinek az esetében bebizonyosodott, hogy tévesen vetettek ki pótdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. Az autós előzőleg panaszával az ombudsmanhoz fordult.

    Az Alapvető Jogok Biztosának hivatala kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Szabó Máté ombudsman szerint sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye az ÁAK Zrt. egyik pótdíjkivetésével kapcsolatban.
    A panaszosra a lefotózott rendszám alapján pótdíjat vetettek ki, arra hivatkozva, hogy autó az M7-es autópályán matrica nélkül közlekedett. A gépkocsi tulajdonosa hiába igazolta fényképpel, hogy autója nem lehet azonos a lefotózott járművel, és hiába közölte, hogy autójával az adott időszakban a Dunántúl helyett igazolhatóan Debrecenben volt, az ÁAK fenntartotta követelését, amelynek összege az idő haladtával az ötszörösére nőtt.
    Az alapvető jogok biztosa a panaszostól kapott fényképet felnagyítva és élesítve megállapította, hogy a rendszám egyik száma inkább hatos, mint ötös, és az Ügyfélkapu ingyenes gépjárműkeresőjében meg is találta az ÁAK által lefényképezett autót.
    Az autópálya-kezelő az MTI-vel szerdán azt közölte: újból megvizsgálták az alapvető jogok biztosa által nyilvánosságra hozott pótdíjfizetési ügy részleteit. A közleményben kifejtették: az autó tulajdonosa azért kapott pótdíjfizetési felszólítást, mert a kamerás ellenőrzési rendszer kimutatta, hogy az adott rendszámú gépjármű az M7-es autópályán érvényes úthasználati jogosultság nélkül, azaz e-matrica nélkül közlekedett. Ezt az ÁAK számítógépes ellenőrző rendszere - a rendszámok összehasonlításával - szűrte ki. A vizuális ellenőrzést követően egy szoftver segítségével hívták le az érintettek elérhetőségi adatait a központi jármű-nyilvántartási adatbázisból (KEKKH). 
    Az ÁAK Zrt. kiemelte: az érvényes jogszabályok értelmében azt nem vizsgálhatják, illetve nem vehetik figyelembe, hogy a jármű forgalmi rendszámával történt-e visszaélés. Mivel vitás esetben méltányosságot nem gyakorolhatnak, azaz nem mentesíthetik a jármű tulajdonosát a pótdíjfizetési kötelezettség alól, korábban rendeletmódosítást javasoltak annak érdekében, hogy egy jármű vagy annak hatósági jelzésének eltulajdonítása, illetve az azzal történő visszaélések esetén figyelembe vehessék az illetékes rendőrhatóság által kiállított határozatok tartalmát. 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. október 3., szerda 17:19Cozma-ügy - Részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Kúria

Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Cozma-ügyben hétfőn a Kúria, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította, mivel a férfi bűnsegédként részt vett Marian Cozma megölésében. Az első- és a másodrendű vádlott jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.

    Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A tényállás tartalmazza azt is, hogy a három vádlott és társai kifejezetten provokatív szándékkal mentek a szórakozóhelyre, ahol támadóan léptek fel, belekötöttek a vendégekbe, és összetűzésbe keveredtek a sértettekkel is.
    A vádbeli események mindössze két percig tartottak. Ezalatt Cozmát kétszer szúrták meg, ebből Raffael Sándor döfése szívet ért és perceken belül halált okozott. Németh Győző Pesicet egyszer szúrta meg, ez a döfés a vesét érte és életveszélyesnek bizonyult, csak a gyors orvosi segítségnek köszönhető, hogy életben maradt a sportoló, szinte kettévágott veséjét ki kellett operálni. Zarko Sesumot fejbe rúgták a támadók, amivel életveszélyt okozó testi sértés kísérletét követték el, továbbá számtalan ütés, rúgás záporozott a sértettekre, akik igyekeztek védekezni, illetve bizonyos mértékig viszonozni a támadást.
    A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában első fokon, nem jogerősen életfogytiglant szabott ki minősített, több emberen elkövetett emberölés és testi sértés miatt az első- és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre azzal, hogy a leghamarabb 30 év múlva bocsáthatók feltételes szabadságra, Sztojka Iván pedig 20 éves fegyházbüntetést kapott.
    Védői fellebbezések folytán azonban a Győri Ítélőtábla az idén április 27-én jelentősen enyhítette a büntetéseket: emberölés alapesete miatt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év, Sztojka Ivánt pedig több rendbeli testi sértés miatt 8 év börtönre ítélte. A másodfokú bíróság ítélete azért tért el jelentősen az elsőfoktól, mert a tábla nem látta bizonyítottnak, hogy az ölési szándékot illetően akarategységben cselekedett a három vádlott, a közös szándék a jogerős ítélet szerint csak a testi sértéseknél bizonyítható.  
    A Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmében a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új másodfokú eljárás lefolytatását indítványozta, részben indoklási kötelezettség megsértése, részben törvénysértő minősítés és törvénysértően enyhe büntetések miatt.
    A Kúria a hatályon kívül helyezésre és az eljárás megismétlésére irányuló indítványt alaptalannak találta és elutasította, mert a tábla teljesítette indoklási kötelezettségét. Ugyanakkor a minősítésekkel kapcsolatos indítványnak egyetlen vádlott, Sztojka vonatkozásában helyt adott a Kúria, és ezzel összefüggésben súlyosbította a harmadrendű vádlott büntetését.
    A vádhatóság felülvizsgálati kérelme nyomán a Kúria azt állapította meg, hogy az első- és a másodfokú bíróság ítéleteiben egyaránt voltak hibák.
    A legfelsőbb bírói fórum szerint egyértelműen téves volt, hogy az elsőfokú bíróság több emberen elkövetett emberölésnek minősítette a történteket, és ez alapján két életfogytiglani és egy húszéves szabadságvesztést szabott ki, hiszen egyetlen olyan tettes sem volt, aki több ember életére tört volna.
    A Legfőbb Ügyészség gyakorlatilag az elsőfokú ítéletet tekintette megfelelőnek - jegyezte meg szóbeli indoklásában Kónya István, a Kúria felülvizsgálati tanácsának elnöke, a Kúria elnökhelyettese, büntető kollégiumának vezetője. 
    A Kúria szerint nem volt helyes a másodfokú bíróság azon értékelése sem, amellyel az összefüggő eseménysort indokolatlanul széttagolta. Ez különösen Sztojka esetében nyilvánvaló, aki fizikai bűnsegédje volt a Cozma sérelmére elkövetett emberölésnek, hiszen miközben Raffael késsel támadta a sportolót, Sztojka fenyegető magatartásával megosztotta Cozma figyelmét, lekötötte energiáit, és így az áldozat nem védekezhetett hatékonyan.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. október 1., hétfő 14:41Kiraboltak egy ékszerüzletet és zálogházat Siófokon - FRISSÍTETT - (Új: a videó)

Siófok, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Különféle tárgyakkal felszerelkezett rablók fosztották ki a siófoki buszpályaudvar melletti üzletet szombat reggel fél kilenc körül, a rablók az alkalmazottakat megfenyegetve nagy mennyiségű aranyékszert zsákmányoltak, majd gépkocsival távoztak - közölte Karsay Kornél, a Somogy Megye Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse az MTI-vel.

    Az ügyben a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, valamint a Siófoki Rendőrkapitányság indított nyomozást, az elkövetők folyamatban lévő kézrekerítéséhez a szomszédos megyék is segítséget nyújtanak - tette hozzá a sajtófelelős.
    Elmondta azt is, hogy a rablásról értékes információkat kapott a rendőrség a szemtanúktól, köztük egy pihenőidejét töltő buszsofőrtől, akinek sikerült videofelvételt is készítenie mobilkészüléke segítségével a történtekről.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 29., szombat 17:55Vajdaságban fogták el a kimenője közben megszökött elítéltet - FRISSÍTETT (új: átadták a férfit)

Szeged, 2012. szeptember 30., vasárnap (MTI) – Átadták a szerb hatóságok vasárnap este a magyar rendőrségnek azt a férfit, aki néhány órás szombati kimenője után nem tért vissza a börtönbe – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. Az intézet parancsnoka vizsgálatot indított az eset körülményeinek feltárására.

    Szenti Szabolcs elmondta, a gyilkosság miatt börtönbüntetését töltő 47 esztendős Bakony Róbertet a Szegedi Rendőrkapitányságra szállítják, ahol fogolyszökés vétségének megalapozott gyanúja miatt kihallgatják. A férfit ezt követően átadják a Szegedi Fegyház és Börtönnek, ahol folytatja jogerős szabadságvesztésének letöltését – közölte a szóvivő.
    A százados korábban közölte, a férfit a vajdasági Topolyán (Backa Topola), élettársa lakásán találták meg a Szabadkai Rendőrségi Igazgatóság munkatársai.
    A férfit egy ismerőse meggyilkolása miatt 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla.
    A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) délután közleményben tudatta, hogy a férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumát jutalomból engedélyezett, csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor az elítélt határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 18:49Cozma-ügy - Véget értek a perbeszédek, jövő hétfőn dönt a Kúria

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Véget értek az ügyészi és ügyvédi felszólalások a Cozma-ügyben a Kúrián kedd délben, döntés jövő hétfőn várható.

    A Marian Cozma veszprémi és román válogatott kézilabdázó három és fél évvel ezelőtti megölése és két játékostársa megsebesítése ügyében zajló felülvizsgálati eljárásban a Legfőbb Ügyészség a Győri Ítélőtábla azon jogerős döntésének hatályon kívül helyezését kérte, amelyben az első fokon kiszabott két életfogytiglani és egy 18 éves szabadságvesztés-büntetést 20-20, illetve 18 évre enyhítették.
    A védelem az ügyészség indítványának elutasítását és a jogerős ítélet fenntartását kérte, de volt olyan ügyvéd, aki még az enyhítés lehetőségét is felvetette. Többen is hangsúlyozták a felhergelt közvélemény, a felkorbácsolt indulatok eljárásból történő kirekesztésének fontosságát, és azt is, hogy a jogállami eljárás, a törvény előtti egyenlőség elve mindenkire vonatkozik. 
    Az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság lényegében úgy ítélte meg, hogy a három fővádlott, Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván közös akarattal és szándékkal követte el a szíven döfött Marian Cozma sérelmére az emberölést, valamint játékostársa, a vesén szúrt, életveszélyesen megsebesített horvát Ivan Pesic sérelmére az emberölés kísérletét, ezért mindhármukat minősített, több emberen elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek. A Cozmát megölő Raffaelt és a Pesicet megszúró Némethet nem jogerősen életfogytiglanra ítélte azzal, hogy leghamarabb 30 év múlva bocsáthatók szabadlábra, Sztojka pedig 18 évet kapott az élet elleni cselekményért. Továbbá mindhármukat bűnösnek mondták ki többrendbeli, életveszélyt okozó testi sértés, illetve annak kísérlete miatt is.
    A másodfokú bíróság ugyanakkor azt állapította meg, hogy nem történt több emberen elkövetett emberölés kísérlete, mert a három vádlott közti akarategység csupán az életveszélyt okozó testi sértések vonatkozásában valósult meg. A Cozma és a Pesic sérelmére elkövetett emberölést, illetve annak kísérletét Raffael és Németh mindenki mástól függetlenül, egymás cselekményéről nem is tudva, "rögtönös indulattal" követte el, szó sem volt arról, hogy ölési szándékát bárkivel is összehangolta volna. Ennek az enyhébb minősítésnek az alapján legfeljebb 20 éves szabadságvesztés szabható ki, és 18-18 évet kapott jogerősen Raffael meg Németh, harmadik társuk, Sztojka pedig a minősített testi sértések miatt 8 évet.
    Az alapvető jogi kérdés tehát az, hogy a veszprémi lokálban kitört verekedés során a három vádlott egységes szándékkal tört-e több ember életére, ahogy azt az elsőfokú ítélet állítja, vagy a tábla döntése a helyes, amely szerint az egységes akarat csupán a testi sértésig tartott, és amikor a háromból két vádlott ölt, illetve életveszélyesen megsebesített egy-egy embert, akkor ezt nem a másik két társával összehangoltan, egységes szándékkal tette.
    A tényállás tartalmazza, hogy a három vádlott és társai kifejezetten provokatív szándékkal mentek a szórakozóhelyre, ahol támadóan léptek fel, belekötöttek a vendégekbe, és összetűzésbe keveredtek a sértettekkel is. A vádbeli események rendkívül gyorsan, a lokálban és a lokál előtt az utcán is egy-egy percig tartottak. Ezalatt Cozmát kétszer, Pesicet egyszer szúrták meg, egy harmadik kézilabdázót fejbe rúgtak, továbbá számtalan ütés, rúgás záporozott a sértettekre, akik igyekeztek védekezni, illetve bizonyos mértékig viszonozni a támadást. 
    A keddi tárgyaláson az ügyész azzal érvelt a tábla ítéletének hatályon kívül helyezése mellett, hogy a vádlottak emberöléssel kapcsolatos szándékegysége megállapítható, de ítéletszerkesztési hibák miatt a tényállás, illetve az indoklás korrekciói csak egy megismételt másodfokú eljárásban végezhetők el. Továbbá a vádhatóság szerint a jogerős ítélet minősítései törvénysértők, és ennek következtében a kiszabott büntetések is törvénysértően enyhék.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 25., kedd 15:11HírTV - Magyar Róbert szerint a meggyanúsított rendőrtisztek intézték el, hogy ügyéből maffiaügy legyen

Budapest, 2012. szeptember 25., kedd (MTI) - Magyar Róbert a "fekete sereg" nevű bűnszervezet vezetője szerint a most V. László ügyében meggyanúsított rendőrök intézték el, hogy ügyét ennyire "felfújják", s az maffiaügy legyen. A HírTV kedd esti Riasztás című műsorában a jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt férfi azt mondta: nem vezetője semmilyen bűnszervezetnek, arról van szó, hogy "valakinek az érdekeltségét rontotta".

    Magyar Róbert, a szegedi Csillag börtönben adott interjújában hozzátette: a belvárosi robbantásokkal is meg akarták vádolni, s ezt csak azért nem tették meg, mert annak idején épp a Sándorházi börtönben volt.
    Magyar Róbert azt állította: korábban találkozott néhányszor V. Lászlóval, de később inkább elkerülte, mert "nyílt titok volt, hogy aki ujjat húz vele azt a rendőrök ellehetetlenítik". 
    Nagy Gábor, V. László ügyvédje a Riasztásban ugyanakkor azt mondta: védence nem ismeri, nem is találkozott Magyar Róberttel, és semmi köze sincs a "fekete sereghez".
    Magyar Róbert az interjúban azt állította: tőle egy hónapra félmillió forintot kértek rendőrök védelmi pénz gyanánt, ezt jelezte is az ügyészségnek, ki is hallgatták, aztán megszüntették a nyomozást.
    Az interjúban Magyar Róbert úgy fogalmazott: "ártatlan vagyok". Azt mondta: soha nem adott olyan megbízást, hogy valakit megöljenek, nem vezetője a "fekete seregnek". Szerinte a prostitúcióról, illetve a védelmi pénzek szedéséről szóló vádakat is csak azért hozták fel, hogy maffiaügyet kreáljanak, s mint mondta: "nincs olyan tanú", aki ezeket igazolni tudná. 
    Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő férfi a HírTV-nek adott interjúban kijelentette: perújrafelvételt kér, s legrosszabb esetben a nemzetközi bíróságban bízva reméli, hogy ügyét végül "rendesen" kivizsgálják majd.
    Magyar Róbertet a hatóságok azzal vádolták, hogy a "fekete sereg" nevű bűnszervezet vezetőjeként ő adott megbízást az alvilágban Ragyás Tóniként ismert H. Antal megölésére. A gyilkosságot 2003. augusztus 27-én követték el Budapesten, egy III. kerületi játékterem előtt. A "fekete sereg" a bűnüldöző hatóságok szerint prostitúcióval, védelmi pénzek szedésével, tartozásbehajtással foglalkozott, erőszakos harcot folytatott a mindezekből származó illegális jövedelmekért, és a fegyveres leszámolástól sem riadt vissza.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 25., kedd 21:47Több mint egy mázsa marihuánát találtak Röszkénél egy kamionban

Szeged, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) – Összesen 121 kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök egy belépésre jelentkező kamionban a röszkei határátkelőhelyen, a 250 millió forint értékű drogot a teherautó ponyvamerevítő deszkáiban rejtették el – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

    Némedi Varga Éva, a NAV dél-alföldi regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóság sajtóreferense elmondta, a pénzügyőröknek feltűnt a vásárnap éjjel érkező, az okmányok szerint üres teherautót vezető macedón sofőr ideges és zavart viselkedése, ezért a jármű röntgenvizsgálata mellett döntöttek. A röntgenképek a kamion ponyvamerevítő deszkáiban eltérő sűrűségű anyagot mutattak.
    A pénzügyőrök a járművet félreállították, felnyitották, és észrevették, hogy a deszkák közül néhány teljesen új - a profi asztalos munka eredményeként hasonlít az eredetihez, de annál némileg vastagabb. A kábítószer keresésére kiképzett kutya drogot jelzett, ezért a különös deszkákat a pénzügyőrök szétvágták – közölte az őrnagy.
    A gyanús deszkák 289 zsugorfóliás csomagot, összesen 121 kilogramm marihuánát rejtettek.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 19., szerda 8:54


 Bánáti: szükség lenne új büntetőeljárási kódexre, de most nem időszerű

Budapest, 2012. szeptember 16., vasárnap(MTI) - Szükség van új büntetőeljárási törvényre (Be.), de megalkotása csak szakmailag megalapozott kodifikáció után, az új büntető törvénykönyv (Btk.) jövő nyári hatálybalépését követő tapasztalatok ismeretében lehet időszerű - mondta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, büntetőjogász az MTI-nek.

    A kormány jogalkotási terve szerint az év vége felé kerülhetnek a parlament elé a jövő nyáron életbe lépő új Btk.-val kapcsolatos módosító javaslatok, köztük a Be. módosítása.
    Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a napokban egy szakmai fórumon jelezte, hogy a sokszor módosított perrendtartás szemléleti és koncepcionális megújítására van szükség, ami csak egy teljesen új törvényben képzelhető el. A Be.-módosításra vonatkozó javaslatokat néhány héten belül eljuttatja az Országos Bírósági Hivatal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.
    Bánáti János ezzel kapcsolatban az MTI-nek kifejtette: az új Btk.-hoz kapcsolódva nyilvánvalóan szükség van az eljárási törvény technikai jellegű módosítására. Ha az ügyvédi kamarát erről megkérdeznék - ami eddig nem történt meg - akkor vélhetően felvetné, hogy gondolják újra a tanúsegítő ügyvéd szabályozásának módosításait, vagy azt, hogy az ügyvédjelöltek legalább az elsőfokú eljárásokban helyettesíthessék az ügyvédeket a törvényszékeken. 
    Ez azért lenne fontos, mert a jelenlegi gyakorlatban a valamilyen okból távol maradó ügyvéd helyett akár a bíróság folyosójáról is beültethető a tárgyalóba egy arra járó jogi képviselő, ennél azonban sokkal jobb lenne, ha az eljáró ügyvéd mellett tevékenykedő, az ügyet jól ismerő jelölt képviselhetné a vádlottat ezekben az esetekben - tette hozzá a szakember.
    Bánáti János szerint indokolt egy új eljárási törvény megalkotása is, mert a jelenlegi olyan sok, alapértékeket is érintő változáson esett át, hogy kaotikus, célját, irányát vesztett jogszabállyá vált. Az új Be. megalkotása azonban csak az egész büntetőjogász szakma bevonásával, bírák, ügyészek, ügyvédek és az egyetemi, tudományos szféra képviselőinek együttműködésében képzelhető el.
    "Kellő időt kell hagyni a megfontolt jogszabály-előkészítésre, mindenképpen indokolt lenne a jövő nyáron életbe lépő új Btk. alkalmazásának tapasztalatait is felhasználni, ellenkező esetben csak tovább növelnénk a káoszt a magyar jogrendszerben" - mondta a kamarai vezető.
    Amíg a szakszerű, nyugodt kodifikáció előfeltételei hiányoznak, kár is olyan, egyébként fontos koncepcionális kérdésekről beszélni, mint hogy miért folytatják le kétszer a magyar büntetőeljárásban a teljes bizonyítást, előbb a nyomozás során, majd pedig a bíróságon, vagy hogy mennyiben tekinthető pártatlannak a bíró, aki az általa eldöntendő üggyel kapcsolatban maga folytatja le a bizonyítást, maga fogalmazza meg a kérdéseket a vádlotthoz, ahelyett, hogy az ügyész és az ügyvéd vívna meg előtte a vádlott bűnösségének kérdésében - fejtette ki a szakember.
    Bánáti János elmondta: a rendszerváltást követő időszakban egyértelműen az igazságügyi tárca volt a jogszabály-előkészítés gazdája, a nagyobb eljárási és anyagi jogi kódexek megalkotását pedig kodifikációs bizottságokban éveken át tartó szakmai egyeztetés előzte meg. Az utolsó példa erre a polgári törvénykönyv (Ptk.), amely várhatóan ősszel kerül a parlament elé. A nyáron megszavazott új Btk.-nál csak a kodifikáció utolsó szakaszába kapcsolódhattak be a bírák, ügyészek és ügyvédek, amikor a koncepcionális kérdések már eldőltek.
    Ennél is nagyobb baj, hogy az utóbbi években több nagy jelentőségű törvénymódosítás egyéni képviselői indítvány formájában került a parlament elé, amit nem előzött meg az a minimális szakmai egyeztetés sem, amely a szaktárcából induló jogalkotást kíséri, így jelentősen nőtt a tévedés, hibázás lehetősége. Példa erre a tanúsegítő ügyvéd jogintézménye, mely eredetileg "csak" a kiemelt ügyekkel kapcsolatban szűnt volna meg, majd egy képviselői módosító indítvány alapján már a nyomozás egészéből "száműzték", így csupán az eljárás bírósági szakaszában vehető igénybe, holott erre éppen a nyomozási szakaszban lenne igazán szükség - mondta a szakember.
    "Elkeserítő az a szemlélet, amely ebből a módosításból árad: félelem a jogállami garanciáktól, kontrollmechanizmusoktól. Ez teljes mértékben ellentétes az európai szemlélettel, mi több, egy közelmúltban elfogadott uniós szabállyal is, amelyet a magyar jogrendbe is rövidesen be kell illeszteni" - jegyezte meg a kamarai vezető.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 16., vasárnap 11:01Embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

Szeged, 2012. szeptember 11., kedd (MTI) – Magyarokból és szerbekből álló embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség; a csoport legalább 85 embert jutatott át Ausztriába – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

    Szenti Szabolcs elmondta, március közepén egy kisteherautóban 25 afgán és koszovói állampolgárt találtak a rendőrök Szeged-Szőregen. Akkor elfogtak két magyar férfit is, akik a csoportot Ausztriába szerették volna eljuttatni.
    Az igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy a kisteherautóba bezsúfolt több mint kéttucatnyi embernek nem jutott elegendő levegő, így a határsértők rövid időn belül rosszul lettek volna.
    A kiterjedt nyomozás eredményeként a rendőrök rövid időn belül elfogtak még hat magyar és egy szerbiai állampolgárt, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az embercsempész-hálózat tagjaként tevékenykedtek – közölte a százados.
    A nyomozók gyanúja szerint a bűnszervezet szerb szállal is rendelkezett, ezért még négy szerbiai állampolgárral szemben bocsátottak ki elfogatóparancsot. A csoport két másik feltételezett tagját pedig Ausztriában fogták el – tette hozzá a szóvivő.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 11., kedd 8:39Kézigránátot vittek a dorogi rendőrségre

Tatabánya, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Kézigránátot talált egy iskola gondnoka Dorogon - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

    Léber Gabriella közölte: a gondnok egy rozsdás kézigránátot tett a dorogi rendőrkapitányság ügyeletese elé csütörtök délután, és elmondta, hogy az illemhely öblítőtartályának javítása közben találta meg.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 7., péntek 9:18Előzetesbe került az újszülöttjét ellátatlanul hagyó pécsi nő

Pécs, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság szerdán azt a nőt, akinek újszülöttjét egynapos keresés után holtan találták meg augusztusban Pécsen.

    Hajdu István, a bíróság elnöke újságíróknak elmondta: az emberöléssel gyanúsított 20 éves nő letartóztatását egy hónapra rendelték el. Az indoklás szerint esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, tanúk befolyásolásának, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésének veszélye.
    A rendőrség hétfőn közölte, hogy a nőt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a gyermeke halála miatt indult nyomozás keretében.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 5., szerda 13:50Harminckét illegális migránst fogtak el Csongrád megyében

Szeged, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Harminckét illegális migránst fogtak el a rendőrök szerda reggeltől kora délutánig Csongrád megye déli részén, helyi lakosok jelzései alapján - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

    Szenti Szabolcs elmondta, először Bordányban szállítottak le három koszovói állampolgárt egy távolsági autóbuszról a rendőrök. Közöttük egy férfi már korábban is próbálkozott illegálisan a schengeni övezetbe jutni, ezért vele szemben büntető-, társai ellen idegenrendészeti eljárás indult.
    Nem sokkal később a járőrök Röszke külterületén igazoltattak hat embert. A gyanúsan mozgó csoportra egy állampolgár hívta fel a rendőrség figyelmét. Kiderült, valamennyien afgán állampolgárok, akik fiatalkorúnak vallják magukat. Az életkorukat orvos állapítja majd meg - tudatta a százados.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. szeptember 5., szerda 15:42Új Btk. - Konferencia az új kódex alkalmazásáról

Budapest, 2012. augusztus 2., vasárnap (MTI) - Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) és az azt feldolgozó, négy jogi kar összefogásában készült kétkötetes szakkönyvet bemutató konferenciát rendez a HVG-ORAC Kiadó Budapesten kedden, hogy segítse a jogászokat a jövő nyáron hatályba lépő kódex alkalmazásában - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A két hónapja elfogadott új Btk. az 1878-as Csemegi-kódex, továbbá az 1961-es és az 1978-as törvény után az újkori Magyarország negyedik büntető törvénykönyve, amely egyéves felkészülési időt követően 2013. július 1-jén lép hatályba.
    A jogászság felkészülését segítő kiadványok és programok sorában az egyik legelső a HVG-ORAC Kiadónál szeptemberben megjelenő Büntetőjog I-II. című kiadvány. Ebben Belovics Ervin, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem, Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem, Busch Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelenlegi tanszékvezetője és elődje, Gellér Balázs eddig példa nélküli módon közös munkában dolgozta fel a Btk. általános részét - amely többek között a bűnösség, a büntethetőségi akadályok vagy a szankciórendszer egyes kérdéseit szabályozza -, valamint az egyes tényállásokat tartalmazó, jelentősen megújult és kiegészült különös részt. A kiadvány a jövőre életbe lépő új törvénykönyvbe foglalt tételes jogot az elméleti alapoktól, alkotmányos elvektől és történeti előzményektől a hazai és nemzetközi jogirodalom fontosabb megállapításain keresztül egészen az élő joggyakorlatig minden fontosabb szempontból feldolgozza - közölte a kiadó.
    A keddi konferencián Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész az új Btk. kodifikációjának csaknem egy évtizedes történetéről, Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese a büntethetőségi akadályokról, köztük a jogos védelemről, Nagy Ferenc és Tóth Mihály pedig a büntetési rendszer változásairól tart előadást.
    A HVG-ORAC annak érdekében, hogy segítse a büntetőjogot alkalmazó szakemberek felkészülését a jövő nyári hatálybalépésre, ujbtk.hu elnevezéssel internetes oldalt indított, ahol elérhető az új Btk. szövege, továbbá az idén nyáron elindult Büntetőjogi Szemle, valamint a Büntetőjogi Kodifikáció 2001 és 2008 közötti számai. A kiadó célja, hogy a jogászság körében szakmai vita bontakozzon ki az új büntetőjogi szabályozással kapcsolatosan, ezért az olvasók valamennyi cikkhez véleményt írhatnak.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. szeptember 2., vasárnap 10:10Ombudsman: nincsenek megfelelő tájékoztatók a felsőoktatásból kiszoruló fiataloknak

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Az alapvető jogok biztosa szerint az érettségire készülő, de a megváltozott keretszámok miatt a felsőoktatásból kiszoruló fiatalok számára nem voltak, és ma sincsenek a továbbtanulással vagy a foglalkozásválasztással kapcsolatos olyan pályaorientációs lehetőségek, világos, könnyen hozzáférhető tájékoztatók, amelyek alapján felelős döntést hozhatnának.

    Szabó Máté szerint ennek hátterében az illetékes szervek mulasztása áll, a bizonytalan helyzet pedig a jogbiztonság sérelmének állandó és közvetlen veszélyét idézte elő, és sérülhet a pályakezdő fiatalok joga a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához is - írta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
    Emlékeztettek: a felsőoktatási keretszámok, a felsőoktatási finanszírozási rendszer megváltozása következtében - az előzetes adatok alapján - a tavalyinál 30 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe. Az ombudsman ezzel összefüggésben azt vizsgálta, az illetékes szaktárcák együttműködtek-e annak érdekében, hogy kellő tájékoztatással elősegítsék a változások miatt a felsőoktatásból kiszoruló és esetlegesen munkát vállalni kényszerülő, szakképzetlen, gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalok elhelyezkedését.
    Szabó Máté a megkereséseire kapott válaszokból azt állapította meg, hogy nem voltak konkrét szakmai egyeztetések arról, hogyan lehet egyéb képzésekbe bevonni a felsőoktatásból kiszoruló fiatalokat, illetve milyen eszközökkel lehetne segíteni elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. A szak- és felnőttképzések rendszerének áttekintése során pedig arra a megállapításra jutott az ombudsman, hogy jelenleg nincs olyan hivatalos, központi fórum, ahol a középiskolás vagy már érettségizett fiatalok egyszerű, érthető formában tájékozódhatnának a lehetőségekről - olvasható a közleményben. 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. szeptember 2., vasárnap 13:03Az utóbbi tíz év versenyhivatali bírságai

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által az utóbbi tíz évben elmarasztalt cégek közül a listavezetőt huszonötször büntette a hatóság, a legtöbbre bírságoltnak pedig több mint 5 milliárd forintot kellett fizetnie - közölte összeállításában a feketelista.hu céginformációs portál.

    Az utóbbi 10 év adatsorában magasan vezet a Magyar Telekom Nyrt., a céget 25 alkalommal bírságolta a GVH. Az OTP Bank Nyrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. egyaránt tizenegyszer szerepel az összesítésben. A Vodafone Magyarország Zrt. neve tízszer, a Telenor Magyarország Zrt.-é kilencszer olvasható. A további "helyezettek": Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., Rossmann Magyarország Kft., Strabag Építő Zrt., Auchan Magyarország Kft., Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Nyrt.
    A versenyhivatal által kiszabott bírság 10 cégnél haladja meg az 1 milliárd forintot. Az első tíz közül nyolc építőipari, kettő pedig a biztosítási ágazathoz tartozik.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. augusztus 31., péntek 4:00Elkezdődött a pilisi kettős rablógyilkosság vádlottjainak pere

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - A vádirat ismertetésével elkezdődött a pilisi kettős rablógyilkosság vádlottjainak pere pénteken a Budapest Környéki Törvényszéken. Az áldozatok és a vádlottak hozzátartozói heves szóváltásba keveredtek a bíróságon.

    Az ügyész által ismertetett vádirat szerint 2010 októberében előre kitervelten, nyereségvágyból, részben különös kegyetlenséggel öltek meg két embert a Pest megyei Pilis településen, és otthonukból ékszereket, valamint készpénzt raboltak el. Az ügy négy vádlottja büntetett előéletű.
    A vádlottak közül hárman régóta ismerték egymást, rendszeresen fogyasztottak kábítószert. Az elsőrendű vádlott 2010 augusztusában szabadult a börtönből, majd megismerkedett a harmadrendű vádlottal, egy nővel, akinek élettársa éppen akkor került börtönbe.
    A vádlottaknak anyagi gondjaik voltak, ezért úgy döntöttek, hogy kirabolják a harmadrendű vádlott börtönben ülő volt társának jó körülmények között élő édesanyját és párját.
    2010. október 8-án este egy kölcsöngépkocsival elindultak Pilisre. Útközben különböző kábítószereket fogyasztottak, a rabláshoz pedig kesztyűket és ragasztószalagot vásároltak.
    A helyszínre érve a negyedrendű vádlott meggondolta magát, és a kocsiban maradt a helyszínt jól ismerő harmadrendű vádlottal. A vádirat szerint ekkor az első- és másodrendű vádlott úgy döntött, hogy meg sem kísérlik megkötözni a házban tartózkodókat, hanem megölik őket.
    A házba már késekkel és egy kisbaltával felfegyverkezve törtek be. Ekkor felébredt a házban tartózkodó asszony, akit hasba szúrtak, és a kisbaltával is többször fejbe csaptak. A zajra felébredő férfi ekkor ment át párja szobájába, ahol a rablók többször megszúrták és a baltával fejbe vágták. A férfi összeesett, halálát a vádirat szerint a jelentős vérveszteség okozta.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. augusztus 31., péntek 13:07Jogszabályváltozás - Módosul a bírósági végrehajtási törvény

Budapest, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Szeptembertől a végrehajtók adatot szolgáltatnak a kamarájuknak, amely közhiteles nyilvántartást vezet a végrehajtási ügyekről - a végrehajtási törvény tavaly decemberi módosításának ez a része szeptember elsején lép hatályba.

    Az önálló bírósági végrehajtók a végrehajtható okiratok alapján megküldik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarának a törvény által felsorolt adatokat, majd a kamara azok alapján tölti fel az adatbázist.
    Az adatbázis minden ügyben tartalmazza például a végrehajtó, a végrehajtást kérő, továbbá az adós adatait is.
    A végrehajtó egy napon belül, elektronikusan küldi meg a kamarának az adatokat, amelyeket a kamara 10 évig őriz.
    A kamara írásbeli kérelemre tanúsítványt állít ki...

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 30., csütörtök 4:00Blikk - Szembesíthetik a "fekete sereg" vezérét a korrupciós botrányba keveredett főrendőrökkel

Budapest, 2012. augusztus 30., csütörtök (MTI) - Szembesíthetik a "fekete sereg" volt vezérét a korrupciós botrányba keveredett főrendőrökkel - tudta meg a Blikk.

    A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint több vallomásban is felmerült a neve a V. László nevével fémjelzett ügyben. Magyar Róbert ugyanis korábban konkurens helyeket védett embereivel, ami több konfliktushoz vezetett az "éjszaka urával". V. nem hódolt be, feltehetően azért, mert hatalmasabb erők álltak mögötte - írja a Blikk.
    Azt egyelőre még nem lehet pontosan tudni, mikor hozhatják haza a Spanyolországban bűnügyi őrizetben lévő maffiózót, a napilap úgy tudja, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium már felvette a kapcsolatot a spanyolokkal.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 30., csütörtök 6:43Tanévkezdés előtt - Szeptember 1-jétől fokozatosan életbe lép az új köznevelési törvény

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Mindennapos testnevelés az első, ötödik és kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben, tankötelezettség 16 éves korig - ezek a fokozatosan életbe lépő új köznevelési törvény szeptembertől hatályos legfontosabb pontjai.

    Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint az új szabályozás teljes hatálybalépéséig a közoktatásról szóló 1993. évi törvény adott kérdésre vonatkozó rendelkezései érvényesek, így tehát annak hatályon kívül helyezése is fokozatosan történik.
    Már a most induló tanévtől változás, hogy a mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik, kilencedik évfolyamán kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni.
    A tankötelezettség befejeződésére vonatkozó szabály szintén most szeptember 1-jétől hatályos, azzal az átmeneti rendelkezéssel együtt, amelynek értelmében először azok számára csökken 16 évre a tankötelezettségi korhatár, akik a 2011-2012. tanévben nyolcadik vagy ennél alacsonyabb évfolyamra jártak.
    Az iskoláknak 2012. december 31-ig kell felülvizsgálniuk pedagógiai programjukat a törvénynek, illetve a kerettantervnek való megfelelőség szempontjából. Utóbbit rendelet szabályozza majd. Ugyanerre az időpontra kell az iskolákban a szakmai munkaközösségek számát legfeljebb tízben megállapítani.
    Az új törvény alapján 2013. január 1-jével kerülnek a települési önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények állami fenntartásba, ugyanakkor a települési önkormányzatok köznevelési szerződés keretében vállalhatják az intézmények működtetését. Ekkortól adja az eddig önkormányzati fenntartású intézmények vezetőinek megbízását az oktatásért felelős miniszter.
    Szintén ekkor lépnek hatályba a pedagógiai szakszolgálatokkal kapcsolatos változások, részleteit rendelet szabályozza majd.
    Jövő év január 1-jétől érvényesek a tankötelezettség kezdetére vonatkozó szabályok is. 2013. január 1-jéig a nem állami fenntartók felülvizsgálják intézményeik alapító okiratát.
    A törvény legtöbb újdonságát a 2013-2014-es tanév kezdetén vezetik be. Ekkor lép életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás, a pedagógus-életpályamodell, a magasabb bérezésük és a pedagógusok új típusú munkaidő-számítása.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 28., kedd 5:21Rehabjob: a cégek ötöde tervezi megváltozott munkaképességűek alkalmazását

Budapest, 2012. augusztus 26., vasárnap (MTI) - A hazai cégek 20 százaléka tervezi, 18 százaléka pedig valószínűsíti, hogy még az idén megváltozott munkaképességű alkalmazottat vesz fel - derül ki egy most lezárult kutatásból, amely a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerőpiaci reintegrációjával foglalkozó Rehabjob megbízásából készült.

    A Rehabjob tájékoztatása szerint a kutatásból kiderült: nem a fizikai akadályok, hanem a mentális gátak akadályozzák a megváltozott munkaképességűek szélesebb körben történő foglalkoztatását. Azok a cégek tervezik nagyobb valószínűséggel 2012-ben is megváltozott munkaképességűek felvételét, amelyek már alkalmaznak ilyen dolgozót. 
    A BellResearch által végzett kutatás során mintegy 300, legalább 50 főt foglalkoztató cég HR vezetőjét kérdezték meg telefonon, 18 vállalati vezetőt pedig csoportos megbeszélés keretében a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos tapasztalatokról. 
    A válaszadók a fizikai akadálymentesítést, és az ehhez szükséges forráshiányt nevezték a foglalkoztatás egyik legnagyobb akadályának. A megváltozott munkaképességűeket alkalmazó vállalatok döntő többségének, 92 százalékának válaszaiból viszont az derült ki, hogy egyáltalán nem volt szükség beruházásokra. Ahol mégis át kellett alakítani a környezetet, például rámpát kellett építeni, ott a jellemzően 1 millió forint alatti beruházások 80 százalékát önerőből finanszírozták, és alig egyötödük vett ehhez igénybe pályázati forrásokat.

a cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 26., vasárnap 4:00Jogszabályváltozások - Módosul a közösségi közlekedés tarifarendszere

Budapest, 2012. augusztus 26., vasárnap (MTI) - Módosul a közösségi közlekedésben alkalmazott díjrendszer szeptember 1-jével, az emelt szintű szolgáltatások pótjegyárai az utazási távolsággal arányosan alakulnak, az autóbuszos felár bevezetése versenyképesebbé teszi a vasúti InterCity (IC), EuroCity (EC) járatokat, a jegyek esetében megszűnik, a bérleteknél azonban megmarad az 5 kilométeres övezetű helyközi tarifa.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklődésére közölte: a közösségi közlekedés versenyképességének javítása érdekében a vasúti utazást támogató és a szolgáltatások színvonalához igazodó tarifarendszer kialakítására törekszenek.
    Az átalakítás első lépcsőjében az eddig egységes tarifarendszert - a személyszállítási törvénynek megfelelően - országos, elővárosi és regionális szolgáltatásokra bontott elemek váltják fel, döntő részben változatlan díjtételekkel. 
    Az új felosztás a későbbiekben lehetőséget nyit többszintű díjszabás alkalmazására az eltérő minőségű és jellegű szolgáltatások igénybevételekor.
    Az emeltszintű szolgáltatás nyújtó országos vonatjáratokon (IC, EC, EuroNight) fizetendő pótjegy díja az utazási távolsággal arányosan, a menetjegyek övezeti besorolásához igazodva nő. A kiegészítő díj a 280 kilométernél rövidebb utazások esetében a jelenleg jellemző 400 forintos szint alatt marad. Így több vidéki megyeszékhely és a főváros közötti utazás is olcsóbban tehető meg szeptembertől az IC és EC járatokon, a minőségi vonatokat érdemes lesz rövidebb távú utazásokhoz is igénybe venni. 
    A kezdetben korlátozott körben bevezetendő autóbuszos felár szintén a távolsági övezettel arányosan nő, és olyan viszonylatokban kell megfizetni, ahol a sűrűn közlekedő vasút magas szintű szolgáltatást biztosít, ezáltal az autóbuszok utasai számára valódi alternatíva. 
    Szeptembertől a következő útvonalakon közlekedő buszjáratokon kell felárat fizetni: Budapest-M1 autópálya-Győr, Budapest-M1 autópálya-Szombathely, Budapest-M3 autópálya-Nyíregyháza, Budapest-M5 autópálya-Szeged.
    A magasabb autóbuszos felár bevezetésével megszűnik a vasút versenyhátránya az emelt szintű szolgáltatások területén. A kedvezőbb áraknak köszönhetően az utasok nagyobb arányban választhatják az IC és EC vonatokat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A cikk tovább olvasható www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 26., vasárnap 4:00Saját nagyanyját rabolta ki egy fiatal nő és barátja a VIII. kerületben

Budapest, 2012. augusztus 26., vasárnap (MTI) - Saját nagyanyját rabolta ki egy 25 éves nő és annak barátja a főváros VIII. kerületében, az elkövetőket a rendőrség elfogta, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya vasárnap.

    A fiatal nő és barátja csütörtök reggel jelent meg a nagymama Bérkocsis utcai lakásánál, és mint már korábban többször, pénzt követeltek tőle - írta a történtekről a BRFK a police.hu oldalon.
    Az unoka a lakás ajtaját feszegetve, trágár, fenyegető szavakat kiabált nagyanyjának. A zajra kiment a szomszédban lakó nő, aki telefonon értesíteni akarta a rendőrséget, ám a fiatal nő barátja megütötte, és elvette tőle a telefont.
    Ezután a férfi berúgta a nagymama lakásának ajtaját, majd odabent többször megütötte, fenyegette őt, pénzt követelt tőle. A bántalmazás és a fenyegetés hatására az idős nő megmondta, hol van a pénztárcája, és bankkártyája PIN-kódját is elárulta. 
    Az unoka és barátja két bankautomatából több százezer forintot vett fel - közölte a rendőrség.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 26., vasárnap 12:49Öt napra csökkentették az elkövető elővezetésének elrendelését szabálysértési ügyekben

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Egy módosított belügyminisztériumi rendelet értelmében csütörtöktől a korábbi nyolc napról öt napra csökkentették az elkövető elővezetésének elrendelését szabálysértési ügyekben - tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) az MTI-t.

    "Mától szigorúbb szabályok vonatkoznak a szabálysértési eljárás során az elzárás büntetésnek, valamint pénzbírság, helyszíni bírság, illetve közérdekű munka helyébe lépő elzárásnak a végrehajtására" - áll az MTI-hez csütörtök eljuttatott közleményben.
    Mint írták, Pintér Sándor belügyminiszter a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel folytatott konzultáció után és Polt Péter legfőbb ügyész véleményét kikérve, a 41/2012 (VIII. 22.) BM rendeletében "az elkövető elővezetését - amennyiben az elkövető az elzárás végrehajtásának megkezdésére a megjelölt napon, a felhívásban meghatározott büntetés-végrehajtási intézetben nem jelent meg - a büntetés megkezdésére kijelölt naptól számított ötödik napon rendeli el".
    Korábban, több mint tízéves joggyakorlat szerint, ez az idő nyolc nap volt.
    A Belügyminisztérium célja, hogy ezzel az intézkedéssel is hozzájáruljon a közbiztonság és az emberek szubjektív biztonságérzetének erősítéséhez - olvasható a közleményben.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 23., csütörtök 18:52Ceglédi konfliktus - Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el országos rendőrfőkapitány

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Tényfeltáró vizsgálatot rendelt a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban Hatala József országos rendőrfőkapitány - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-t.

    Garamvölgyi László elmondta: a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás. 
    A dandártábornok hangsúlyozta: a vizsgálat, amelyet 10 nap alatt kell lefolytatni, nem konkrét személy ellen irányul, hanem az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak a megállapításokról.
    Garamvölgyi László megjegyezte, legutóbb az ozorai fesztiválként ismert rendezvényre vonatkozóan készült országos rendőr-főkapitányi vizsgálat, amely az esemény biztosításának előkészítésében, tervezésében és a biztosítás végrehajtásában több szakmai hiányosságot is megállapított.
    Cegléden vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze a Pest megyei város külterületének néhány utcájában, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől.
    A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen. 
    Hétfő hajnalban tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki - ahogy fogalmaztak - a ceglédi összefogásért és közölte, ha a rendőrség nem képes eleget tenni a feladatának, akkor a magyarság önvédelmi szerveződései a társadalom természetes immunreakciójaként hathatós választ fognak adni a bűnözés kihívásaira.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. augusztus 22., szerda 12:27Verekedés a józsefvárosi piacon, négyen kórházba kerültek

Budapest, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Többen összeverekedtek a fővárosi józsefvárosi piacon szerda délelőtt, a helyszínről négy sérültet kórházba szállítottak a mentők.

    Mucsi Nóra, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel azt közölte: több mint fél tucat külföldi verekedett össze a piac területén, ahol jelenleg is tart a rendőrségi vizsgálat.
    Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta, hogy a helyszínről két súlyos és két könnyű sérültet szállítottak a Péterfy Sándor Utcai Kórházba.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. augusztus 22., szerda 12:56Ombudsman: tovább kell finomítani a külföldi rendszámú autók itthoni közlekedésének szabályait

Budapest, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Szabó Máté ombudsman szerint a törvénymódosítás iránya kedvező volt, de további finomításokra szorul a külföldi rendszámú autók magyarországi közlekedéséről szóló szabály.

    Az alapvető jogok biztosa keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy ebben az évben már két jelentésében is kifogásolta a külföldi rendszámú autók belföldi üzemeltetésére vonatkozó szabályozást, és annak módosítását javasolta. Korábban azt állapította meg, hogy a jogszabályi rendelkezések önmagukban alkalmasak a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog csorbítására, és közvetlenül veszélyeztethetik a tisztességes eljáráshoz fűződő jogot.
    Szabó Máté hozzátette, a jogszabály kihirdetésével azt akarta a törvényhozó megakadályozni, hogy a regisztrációs adó befizetésének elkerülése érdekében vegyenek külföldi rendszámú autót. Ezért előírták, hogy belföldi üzembentartó, tulajdonos, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén csak bizonyos mentességek megléte esetén jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni. A mentességeket bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal kell igazolni.
    Probléma azonban - tette hozzá az ombudsman -, hogy az okiratokat utólag nem lehet bemutatni, az intézkedő rendőr viszont ezek hiányában a helyszínen elveszi a külföldi rendszámot és a forgalmi engedélyt. Azt a jogszabály már nem határozza meg, hogyan hagyhatja el az ország területét az a jármű, amelynek külföldi rendszámát a hatóság elvette.
    A közlemény szerint az ombudsman ajánlásainak megfelelően az ősszel kétszer is változik majd a jogszabály. Szeptember 21-től a korábbi 1 nap helyett - hat hónapon belül - összesen legfeljebb 30 napon át használhatják Magyarország területén az autót, ha ahhoz az üzembentartó írásban hozzájárult. 

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weboldalon.

MTI 2012. augusztus 21., kedd 15:14Szintetikus kábítószert, LSD-t és hasist találtak Letenyén

Nagykanizsa, 2012. augusztus 21., kedd (MTI) - Magyarországi fesztiválokról a horvát tengerpartra igyekvő fiatalok újabb csoportjánál találtak kábítószereket a hétvégén a pénzügyőrök a letenyei határátkelőn - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága kedden az MTI-t.

    Cséve Szabolcs sajtóreferens közölte: a NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának munkatársai a letenyei határátkelőhelyen az elmúlt napokban olyan fiatalokat ellenőriztek, akik magyarországi fesztiválokról Horvátországba tartottak. A vámvizsgálatok során japán és izraeli állampolgároknál két esetben találtak öt darab LSD-bélyeget, tíz gramm hasist és három gramm MDMA szintetikus kábítószert.
    A sajtóreferens hozzátette, hogy az utóbbi tíz napban autóstoposként vagy járművekkel utazó - köztük egy teljes busznyi utasnál -, többségében holland, svájci, francia és magyar fiataloknál nyolc esetben találtak a pénzügyőrök kábítószereket Letenyén. 
    Az összesen 2,5 kilogramm mennyiségű szer között volt kokain, heroin, LSD, MDMA, pszichedelikus gomba, marihuána, hasisolaj és hasisgyanta, de hasissal készült süteményekre is bukkantak az ellenőrzések során. Az utasok a kábítószereket a személyes poggyászokban, ruházatban, illetve a gépjárművekben rejtették el.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. augusztus 21., kedd 10:02Elszállították az Esztergomban talált bombát

Budapest, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Az Esztergomban talált bombát gyújtószerkezet nélkül találták, így azt rövid idő múltán elszállították, s feloldották az útzárat - közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje pénteken az MTI-vel.

    Várkonyi Melinda elmondta: a Mátyás király utca 22. szám alatti ingatlannál talált bomba miatt mintegy 100 méteres szakaszon elrendelt útzár mindössze 210 percig volt érvényben. A robbanótestet rendőri kísérettel Esztergom külterületére szállítják, s ott fogják megsemmisíteni.
    Az emberek visszatérhettek otthonaikba - tette hozzá a kommunikációs tiszt.
    Várkonyi Melinda korábban elmondta: a FAB 50-es típusú szovjet rombolóbombát kertépítés közben találták.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu honlapon.

MTI 2012. augusztus 17., péntek 14:48Pollenhelyzet - VM: még elkerülhető a parlagfű miatti bírságolás

Budapest, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - A hatósági ellenőrzések előtt még mindig van idő a parlagfű elleni védekezésre, az érintett ingatlantulajdonosok most még elvégezhetik területeiken a mentesítést annak érdekében, hogy elkerüljék a bírságolást - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

    A tárca hozzátette: a Csepel-sziget teljes körű parlagfűfelmérése elkészült. A VM és a civilek együttműködésének köszönhetően az elmúlt hetekben parcelláról parcellára feltérképezték a szennyezett területeket, az eredményeket átadták a területileg illetékes Ráckevei Körzeti Földhivatalnak. 
    A közlemény szerint a résztvevők több száz, összesen mintegy ezer hektárnyi kiterjedésű parlagfűfoltot mértek be GPS-szel. Elsősorban gabonatarlók, rosszul kezelt napraforgóföldek, útszélek és építkezések helyszínei voltak fertőzöttek. 
    Kiemelték: "mivel elsősorban a megelőzés és nem a bírságolás a cél", az érintett ingatlantulajdonosok sürgősen, még a hatósági ellenőrzések előtt elvégezhetik a szükséges munkálatokat (tarlóhántást, kézi és gépi mechanikai vagy gyomirtószeres védekezést). Ha ez a következő néhány napon belül meginduló tömeges pollenszórás előtt megtörténik, akkor azzal megakadályozható, hogy magas parlagfűpollen-koncentráció alakuljon ki a levegőben - írták.
    A törvény értelmében a földhasználó az ingatlanján az adott év június 30-ig köteles megakadályozni a parlagfű virágbimbó-kialakulását, majd ezt az állapotot az úgynevezett vegetációs időszak végéig fenntartani. Ha ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, akkor belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen a földhivatal  ellenőrzést végezhet az ingatlanon, s az illetékes növény- és talajvédelmi igazgatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki rá. 
    A földhivatalok mezőgazdászai jelenleg az ország többi részén is folyamatosan ellenőriznek, s ha azt tapasztalják, hogy az adott területen a parlagfű virágbimbós állapotban van, akkor a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak mérlegelés nélkül bírságot kell kiszabniuk - írta a VM a közleményben.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 17., péntek 15:29Az ombudsman szerint jogellenes lehet a BKK tervezett jegyellenőrzési módszere

Budapest, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Szabó Máté ombudsman szerint nem felelne meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új jegyellenőrzési módszere, amely szerint a leszállás után is ellenőriznének, és visszatarthatnák a bliccelő utast.

    Az alapvető jogok biztosa csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közlése szerint a BKK tesztelt egy új jegyellenőrzési módot, amely során a közlekedési eszközökről a végállomáson leszálló utasoktól kérték az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Egy panaszos ezt a módszert kifogásolta, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő.
    Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.
    Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére...

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

MTI 2012. augusztus 16., csütörtök 11:22Elfogása közben kiugrott az ablakon, de őrizetben van a monori késelő

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Székesfehérváron találta meg a rendőrség szerda délután azt a férfit, aki kedd reggel Monoron késsel súlyosan megsebesítette volt barátnőjét, majd elmenekült; gyilkossági kísérlet miatt indult eljárás ellene - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

    Kovács Viktória elmondta, hogy a Pest megyei nyomozók jelzése alapján a székesfehérvári rendőrök ellenőrizték a gyanúsított egyik lehetséges tartózkodási helyét, s ott meg is találták a 31 éves férfit.
    Amikor észrevette, hogy rajtaütöttek, menekülni próbált, és kiugrott a harmadik emeletről, lábtöréssel szállították kórházba.
    A férfit őrizetbe vették, de még nem hallgatták ki, folytatódik a gyilkossági kísérlet miatt ellene indított eljárás.

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.

htm bpg blz

MTI 2012. augusztus 15., szerda 18:23Idén is érdemes igénybe venni az iskolakezdési támogatást

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. A kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27.900 forint - olvasható az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató blogján.

    Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében ismerteti: a mostani tanévkezdéskor a juttatás még a régi szabályok szerint természetben is adható, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud számolni munkáltatójával. Ezek a juttatási formák azonban jövőre megszűnnek, a munkaadó 2013. január 1-jétől már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást. 
    Erre érdemes figyelni és felkészülni, hiszen az utalványokat jövőre időben be kell majd szerezni - figyelmeztet Kalocsai Zsolt. A változás hátrányosan érintheti azokat a szülőket, akik a tankönyveket jövőre az iskolától szerzik be, amennyiben azok nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Érdemes tehát az iskoláknak is felkészülniük az új szabályozásra. Mellettük a kisebb vállalkozásokat érintheti még kedvezőtlenül a jövő évi változás, amelyek eddig jellemzően a munkavállaló által benyújtott számlák alapján adták a támogatást. 
    Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban, vagyis a 2012. szeptember 3-án kezdődő oktatás esetében 2012. július 4. és november 2. között. Január 1-jétől kedvező változás, hogy a támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz. 
    Iskolakezdési támogatásban azok a munkavállalók részesülhetnek, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos, hogy a szülő vagy a gyám jogosult legyen a családi pótlékra, enélkül ugyanis nem adható támogatás. Ugyanazon gyermek után mindkét szülő részesülhet a támogatásban, így annak összege akár a duplájára is nőhet. Támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Az EGT-tagállamban lévő oktatási intézmény látogatása nem zárja ki a juttatás lehetőségét. 
    Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett évente a minimálbér 30 százaléka, azaz 27.900 forint támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Ez magasabb a tavalyi 23.400 forintnál, ami a minimálbér emelkedésével függ össze. Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon gyermek után is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55.800 forintot a tavalyi 46.800 forinttal szemben. 
    Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, ennek mértéke 16 százalék 1,19-cel szorozva, valamint 10 százalékos egészségügyi hozzájárulással is számolni kell, így a juttatás adóterhe a tavalyi 19,04 százalékról 30,94 százalékra nő. A 30,94 százalékos adóterhet a 27.900 forintos összegig a kifizető, tehát a juttató fizeti meg a NAV részére. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel, hiszen már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is terheli a 27.900 forint feletti juttatást. A juttatás adóterhe a béreket terhelő adókhoz képest kedvező. 
    

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weboldalon.

ebz gpp ksy

MTI 2012. augusztus 15., szerda 5:21


Csatáry-ügy - A Jobbik feljelentette Efraim Zuroffot hamis vád miatt

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - Feljelentést tett a Jobbik Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója ellen hamis vád miatt - közölte a párt szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint azt követően tették meg a lépést, hogy az ügyészség - Efraim Zuroff feljelentésével szemben - kimondta: kizárt, hogy Csatáry László 1941-ben részt vett volna a deportálásokban.
    Hozzátették: bár hamis vád bűntette miatt az ügyészség hivatalból is eljárást indíthatott volna, ennek hiányában végül a Jobbik képviselői és civil személyek közösen tettek feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen.
    "A hamis vád bűntette szándékosan és gondatlanságból is elkövethető, de a Jobbiknak nincs kétsége, hogy Efraim Zuroff a holokausztipar fenntartása, saját intézménye szükségességének bizonyítása érdekében kifejezetten koncepciós vádakat fogalmaz meg, ártatlanok meghurcolásától sem visszariadva" - olvasható a párt közleményében.
     

bny brf bpt


MTI 2012. augusztus 15., szerda 7:31

A cikk tovább olvasható a www.mti.hu weblapon.
  A menyét, aki az alvilágban nőtt fel

A kilencvenes években kíméletlen figurának ismerték, aki hamar kivívta magának az elismerést. A kétezres években már filmforgatáshoz adta kölcsön a terepjáróját. Az olajügyek legnagyobb perében tűnt fel a neve, mégis sikerült megúsznia. Portik Tamást a leszámolások időszakának hírhedt merényleteivel gyanúsítja a rendőrség, miközben már titkosszolgálati szálak is felmerültek.

“Nem véletlenül hívták a legközvetlenebb emberei is menyétnek. A menyét arról híres, hogy nagyon ravasz és nem bízik semmiben.”

Labanc Ferenc volt operatív főnyomozó meséli ezt a három hete letartóztatott Portik Tamásról, akit
az Aranykéz utcai robbantással és Prisztás József meggyilkolásával kapcsolatban gyanúsít a rendőrség felbujtóként. Portikról legendák sora kering, miközben sokan vannak azok is, akik jobbnak látják semmit sem mondani róla. Ebben hasonlít a szintén a közelmúltban őrizetbe vett V. Lászlóra – róla is annyit tudtak a legtöbben, akik hajlandóak voltak beszélni, hogy mindenki félt tőle. További hasonlóság, hogy mindkettőjüket érinthetetlen alvilági figurának gondolják sokan, legalábbis sokáig annak hitték, egészen a legújabb fejleményekig.

DLAPE20120715003
Portik Tamás ügyvédjével a Pesti Központi Kerületi BíróságonFotó: Lakatos Péter

A hasonlóságok mellett azonban fontos különbségek is vannak közöttük. V. László pedig sietett is közleményt kiadni ügyvédjén keresztül, hogy semmi köze se Portik üzleti tevékenységéhez, se a bűncselekményekhez.

A túl nagyra nőtt birodalom zuhanhatott rá

Az őt ismerő források szinte egybehangzóan állítják, hogy a kilencvenes években V. egyik pillanatról a másikra lett diszkók tulajdonosa és olyan ember, aki jelentős pénzeket kezel. Az alvilágban – különösen kezdetben – őt sem tekintették igazán fajsúlyos szereplőnek, sokkal inkább olyan valakinek, aki kezeli a rábízott pénzeket. Forrásaink szerint az is egyértelmű, hogy az olajügyekben felhalmozódott milliárdok az éjszakai életben hasznosultak tovább.

V. tehát nem volt olyan szerves szereplője az alvilágnak, mint az abban felnőtt Portik. A szereplőket ismerő forrásaink szerint Portik sosem lett volna olyan óvatlan, mint V., akinek birodalma egyszerűen túl nagyra nőtt és azt hihette, a rendőri védelem örökre szól.

Arról, hogy pontosan mi lehet a kapcsolat a két letartóztatás között, különféle elméletek szólnak. Azt, hogy közvetlenül V. vallott volna, senki sem tartja valószínűnek. Az egyik forgatókönyv, hogy V. elfogása után a nyomozás olyan rendőrségi szereplőkhöz jutott el, akik információkat adtak ki Portikról saját mentességükért cserébe.

A célszemély segít

Kedden jelent meg egy cikk a Pesti Srácok blogon, mely a kecskeméti maffiaperben elítélt Radnai László, Portik egykori társának állítólagos vallomásán alapul - ez alapján Radnai tett terhelő vallomást Portikra még tavaly ősszel. Arra, hogy ez a vallomás tényleg megtörtént, utalhat az, hogy a Népszabadság szerint a cikk megjelenése után belső nyomozás indult az Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) annak kiderítésére, hogyan szivároghatott ki az anyag. A lap szerint tavaly, amikor Radnai vallomást tett a rendőrségen, kikötötte, hogy az NNI-vel nem áll szóba, mert úgy tudta, az iroda több vezető munkatársa közvetlen kapcsolatban áll V. Lászlóval, és rajta keresztül Portikkal is. Ami biztos: Radnait nem sokkal Portik letartóztatása után egészségügyi okokból átmenetileg kiengedték a börtönből. A Heti Válasz online ugyanakkor szerdán azt írta, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két magas rangú volt rendőrtisztje hamis információkat gyártott, hogy növelje a fenyegetettség érzését V. László vállalkozóban, és így minél több pénzt csikarjon ki tőle. Így készítették a lap szerint a Radnai-féle jegyzőkönyvet is, ami ürügyül használtak havi ötmilliós, V. Lászlótól kapott fizetésük megemeltetésére.

Amíg Portik és V. jellegzetesen más karakterek, Portik és Radnai karrierje a kezdetektől fogva összekapcsolódott.


A cikk tovább olvasható a www.index.hu weboldalon.Narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt a denveri tömeggyilkos

Megkezdődött a bírósági eljárás James Holmes, a denveri támadó ellen, aki pénteken tizenkét embert megölt [1], ötvennyolcat megsebesített A sötét lovag – Felemelkedés éjféli premierjén Denver egyik elővárosában, Aurorában egy moziban. Az ötvennyolc sérült közül kilencen még mindig életveszélyben vannak, írja a BBC.

A 24 éves férfi narancssárga hajjal jelent meg a bíróság előtt, ezzel is a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszeleg. A kezén-lábán megbilincselt férfi egyszer sem szólalt meg kihallgatása alatt, az élőt televíziós közvetítés tanúsága szerint leginkább fásultan meredt maga elé. A bíró kérdéseire a gyanúsított helyett egy ügyvéd válaszolt. A tárgyalóteremben jelen volt a mészárlás áldozatainak mintegy negyven hozzátartozója. Az ügyészség hivatalosan július 30-án vádolhatja meg Holmes-t, akire halálbüntetést is kérhetnek.

A hatóságok szerint a férfi nem köthető terrorszervezetekhez, és nem derült ki az indítéka sem egyelőre. A rendőrség azt mondta, hogy Holmes nem volt együttműködő az eljárás során, habár elfogása után elárulta, hogy a lakását is aláaknázta. Holmes hat kilométerre lakik a mozitól.

A rendőrök szombaton jutottak be Holmes lakásába, miután leszedték az ajtóra szerelt gyújtószerkezeteket és azokat a botlózsínórokat, amik gránátokat hoztak volna működésbe. Egy kisebb, irányított robbantás is volt az ámokfutó lakásának otthont adó házban.

Az FBI most bizonyítékokat gyűjt, találtak egy számítógépet is a lakásban, amelyen fontos információkat sejtenek.

A hír tovább olvasható a www.index.hu honlapon, a következő linkre kattintva: http://index.hu/kulfold/2012/07/23/narancssarga_hajjal_jelent_meg_a_birosag_elott_a_denveri_tomeggyilkos/Áru egységárának feltüntetése

Megjelenés dátuma: June 4, 2009

1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről (kivonat)
Az ár feltüntetése
2. § E törvény alkalmazásában:
l) áru: a termék, az ingatlan és a vagyoni értékű jog, valamint a szolgáltatás,
m) eladási ár: a termék egy egységére vagy adott mennyiségére vonatkozó ár,
n) egységár: a termék egy kilogrammjára, egy literére vagy milliliterére, egy méterére, egy négyzetméterére vagy egy köbméterére vonatkozó ár,

1 4. § :
A fogyasztót – Az alább írt kivétellel - a külön jogszabályban meghatározottak szerint írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról.
Az eladási árat, az egységárat , illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni.
Az eladási árat és az egységárat , illetve - határon átnyúló szolgáltatásnyújtás kivételével - a szolgáltatás díját a Magyar Köztársaság törvényes fizetőeszközében kifejezve fel kell tüntetni.
A termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.
Ha a termékre vonatkozó kereskedelmi kommunikáció megjelöli a termék eladási árát, az egységárat is meg kell adni a külön jogszabályban foglaltak szerint.
Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár vagy szolgáltatási díj felszámítására.

ALKOHOL TARTALMÚ TERMÉKEK REKLÁMOZÁSÁNAK TILALMAI

Megjelenés dátuma: March 4, 2009

2008. évi XLVIII. törvény
a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól
3. § E törvény alkalmazásában
b) egészségügyi intézmény: az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3. §-ának g) pontjában meghatározott intézmény, (az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.§ szerint:
g) egészségügyi intézmény: az f) pontban meghatározott egészségügyi szolgáltatók közül
ga) a rendelőintézeti járóbeteg- szakellátást vagy fekvőbeteg -szakellátást nyújtó szolgáltatók (a továbbiakban együtt: gyógyintézet), továbbá
gb) az állami mentőszolgálat,
gc) az állami vérellátó szolgálat, valamint
gd) az egészségügyi államigazgatási szerv intézetei, amennyiben egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak; )

f) közzététel : a reklám megismerhetővé tétele, akár nagyobb nyilvánosság, akár egyedi címzett számára,
k) reklám közzétevője: aki a reklám közzétételére alkalmas eszközökkel rendelkezik és ezek segítségével a reklámot megismerhetővé teszi,
l) reklámozó: akinek érdekében a reklámot közzéteszik, illetve aki a reklámot megrendeli ,
n) sajtótermék: az időszaki lap egyes lapszámai, a rádió- és televízió- műsor, a könyv, a röplap és az egyéb szöveges kiadvány - ide nem értve a bankjegyet és az értékpapírt -, a zeneművet, grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány, a térkép, a nyilvános közlésre szánt műsoros filmszalag , videokazetta, videolemez , hangszalag és hanglemez, továbbá bármely más tájékoztatást vagy műsort tartalmazó , nyilvános közlésre szánt technikai eszköz,
o) szabadtéri reklámhordozó: reklám közzététel e céljából építményen kívül elhelyezett eszköz,
r) vállalkozás: aki önálló foglalkozásával vagy gazdasági tevékenységével összefüggő célok érdekében jár el.

18. § (1) Tilos alkoholtar talmú ital olyan reklámja, amely
a) gyermek-, illetve fiatalkorúaknak szól,
b) gyermek- vagy fiatalkorút mutat be,
c) alkoholtar talmú ital mértéktelen fogyasztására ösztönöz, vagy negatívan tünteti fel az önmérsékletet, illetve az alkoholfogyasztástól való tartózkodást,
d) az alkohol fogyasztását jobb fizikai teljesítménnyel vagy járművezetéssel kapcsolja össze,
e) olyan benyomást kelt, hogy az alkohol fogyasztás a hozzájárul a társadalmi vagy szexuális sikerhez,

f) azt állítja vagy olyan benyomást kelt, hogy az alkoholnak gyógyászati tulajdonsága van, serkentő vagy nyugtató hatású,
g) azt állítja vagy olyan benyomást kelt, hogy az alkohol személyes konfliktusok megoldásának eszköze lehet, vagy
h) a magas alkoholtar talmat az italok pozitív minőségi jellemzőjeként hangsúlyozza.
(2) Tilos közzétenni alkoholtar talmú ital reklámját

a) sajtótermék első borítólapjának külső oldalán, illetve - honlap esetén - a nyitó oldalon,
b) színházban vagy moziban 20 óra előtt, illetve gyermek-, illetve fiatalkorúak számára készült műsorszámot közvetlenül megelőzően , annak teljes időtartama alatt és közvetlenül azt követően,

c) egyértelműen játék céljára szánt terméken és annak csomagolásán, és
d) közoktatási és egészségügyi intézményben, továbbá ilyen intézmény bejáratától légvonalban mért kétszáz méteres távolságon belül szabadtéri reklámhordozón.

Nem elérhető

E-ügyvéd

Szolgáltatás